free amp templates

Az endometriózisról

A méhet belülről borító nyálkahártya neve latinul ,„endometrium”. Abban az esetben, amikor az endometrium megtalálható a méh üregén kívül is, akkor beszélünk endometriózisról. A menstruációs ciklus során, hormonok hatására, a méh nyálkahártyája megvastagszik - ezzel készül fel a petesejt beágyazódására. Ha ez nem történik meg, a nyálkahártya lelökődik és a menstruációs vérzés kíséretében a hüvelyen keresztül távozik. Amennyiben a méh nyálkahártyája a méhüregen kívüli területre kerül, nem tud „kiürülni” a szervezetből, felszaporodik, ciszták alakulnak ki és egyéb szöveteket, szerveket érintő problémák keletkezhetnek.

Mobirise

Endormetriózis világnap 2024 - Szeged

2024. március 26. kedd 17:00-20:00
Helyszín: SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ

Csatlakozz hozzánk 2024. március 26-án és tudd meg, mi az az endometriózis, vagy ha már érintett vagy, tudj meg még többet erről a téged is érintő egészségügyi kihívásról, hallgasd meg szakértőink előadásait és találkozz sorstársakkal!
A részvétel regisztrációhoz kötött. 

Mobirise

FEME: Dióhéjban az endometriózisról

Mobirise

Mi az endometriózis?

Az endometriózisról, gyakori tüneteiről, lehetséges következményeiről olvashatsz alábbi linken.

Mobirise

Anyapara Live  az endometriózisról

2023. március 15. szerda 18:00-18:30, Facebook esemény

Hogy kerül az endometriózis az Anyaparára?
Mit kell tudnia egy kamasz lány anyukájának erről a betegségről?
Van-e bármilyen tünete ebben a korban? Mire érdemes figyelni?

Erről beszélgetünk itt az Anyapara FB oldalán március 15-én, 18 órakor Dr. Katona Renáta szülész-nőgyógyász szakorvossal.

Várjuk a kérdéseiteket a témával kapcsolatban üzenetként vagy élőben, a beszélgetés alatt. 

Mobirise

Légy te 2023 Endometriózis Nagykövete!

Mit cipelsz magaddal?

Mondd el, milyen volt szembesülni azzal, mit cipelsz magaddal, és hogyan néztél a probléma mélyére! Jelentkezz saját cikkeddel, videóddal, podcastoddal, hogy Te lehess 2023-ban az Endometriózis Nagykövete! Jelentkezéseddel nemcsak segítesz felhívni a figyelmet az endometriózisra, de még értékes ajándékokat is nyerhetsz.

Jelentkezési határidő: 2023. március 19.
Eredményhirdetés: 2023. április 2.

Bővebb információ, jelentkezés itt olvasható.

Mobirise

Endometriózis Világnap 2023 - Szeged

Helyszín: Szeged, Ady tér 10.
SZTE Tanulmányi és Információs Közp.,
Időpont: 2023. március 9. (csütörtök) 16:30–19:30

Mi az endometriózis? Ha már érintett vagy, tudj meg még többet erről a téged is érintő egészségügyi kihívásról, hallgasd meg szakértőink előadásait és találkozz sorstársakkal!

A részvétel regisztrációhoz kötött. Belépő: 1000 Ft, mellyel az endometriózissal kapcsolatos edukációt támogatod. 

Mobirise

Endometriózis tinédzser korban - Webinár Dr. Katona Renátával 

2021. március 24-én 18:00-19:00

Az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy miként történik az endometriózis diagnosztikája és kezelése a tinédzser lányok esetében.
Most egy olyan online beszélgetésre invitálunk benneteket, ahol ezt a témát igyekszünk kibontani. A kérdést nemcsak orvosi oldalról járjuk körbe, hanem arról is szó lesz, hogy a szülők hogyan segíthetnek érintettség esetén. Ajánljuk minden édesanyának és leendő édesanyának a beszélgetést!

FEME fogadóóra
Teljes élet endometriózissal

A 2020. szeptember 16-i FEME fogadóórán egy nagyon fontos témával, az endometriózissal foglalkozott Dr. Katona Renáta szülész-nőgyógyász, Salamon Adrienn, az Endometriózis Magyarország elnöke és Samu Dominika, az Endometriózis Nagykövete Díj 2020 első helyezettje.

- Milyen kezelési lehetőségek vannak?
- Hogyan készülhetünk fel a műtétre?
- Diétával enyhíthetők-e a tünetek?
- Miként lehet teljes életet élni endometriózissal?
Facebook videó megtekintése 

Mobirise

Az endometriózisról

2020. július 8-i FEME adás Dr. Katona Renáta nőgyógyásszal és Jaksity Kata műsorvezetővel.
Vendég: Papp-Terjék Kitti, aki ezzel a diagnózissal és sok-sok műtéttel a háta mögött mégis így látja:
"Az élet úgy tökéletes ahogy azt kapjuk, legyen az bármilyen nehéz, tudnunk
kell benne felfedezni a csodát és azt, hogy milyen szép."

A FEME fogadóóra megtekintése

Nem kell fájdalommal élned!

A március az endometriózis hónapja - A FEME célja, hogy minden nőnek hiteles információi legyenek a betegségről, tovább fel szeretné hívni a figyelmet arra, hogy a korai felismerés, a pontos diagnózis, illetve a megfelelő kezelés akár tünetmentessé is teheti a beteg életét.

Az endometriózis a termékeny korú nőket érinti, és az első menzesztől a menopauzáig terjedő időszak során bármikor jelentkezhetnek a tünetei. Épp ezért igen lényeges, hogy minél több nő halljon erről a nehezen diagnosztizálható kórképről. A FEME szülész-nőgyógyász szakértője, dr. Katona Renáta osztotta meg velünk szaktudását.


Hogyan táplálkozzunk, ha endometriózisunk van? (1. rész)

A Felelősen Magadért Egyesületünk célja, hogy minden, női egészséget érintő témáról őszintén és tabuk nélkül írjunk, beszéljünk, és erre bátorítsunk minden nőt! Hiszen a gyógyulás első lépése, hogy felismerjük, mi is a valódi probléma. Bár napjainkban egyre több szó esik az endometriózisról, mely a fogamzóképes korú nők kb. 10-15%-át érinti, sajnos sokszor csak a fogantatási nehezítettség kivizsgálása során kerül diagnosztizálására. Az extrém erős fájdalommal járó menstruációs vérzés, a ciklikusan jelentkező fájdalom nem természetes! Ezért, ha ilyen tüneteket tapasztaltok, mielőbb egyeztessétek nőgyógyász szakorvosotokkal a szükséges kivizsgálásokról, kezelési lehetőségekről.

Kétrészes cikksorozatunkban Dr. Katona Renáta szülész-nőgyógyász szakértőnkkel és Sárga Diána dietetikus segítségével körbejártuk, mit tehetünk az életmódunk változtatásával tüneteink enyhítése érdekében.
Tovább a FEME cikkhez - 1. részhez


Mobirise


Hogyan táplálkozzak, ha endometriózisom van? Minden napra egy jó tanács! (2. rész)
 

Egyél színesen!
A zöldségek-gyümölcsök fogyasztásának köztudottan számos pozitív hatásan van. Javasolt minden főétkezésre fogyasztani zöldséget, a gyümölcsöt pedig kisétkezésekre vagy saláták részeként beiktatni. Mindemellett érdemes arra is törekedni, hogy minél többféle szín kerüljön a tányérra, hiszen annál többféle vitamint, ásványianyagot, antioxidánst lehet egyszerre bejuttatni a szervezetbe, amelyek mind-mind jótékony hatásúak lehetnek az endometriózis kialakulásának megelőzésében.
Tovább a FEME cikkhez  - 2. rész

Mobirise