bootstrap website templates

Jó tudni – alapvető információk a méhről

A méh, vagy latin szóval uterus, a kismedencében helyezkedik el a húgyhólyag és a végbél között. Körülbelül 7-8 centiméter hosszúságú, 2-3 centiméter vastagságú, 4-5 centiméter szélességű szerv, amelynek a fala leginkább simaizomból áll, és rengeteg ér hálózza be.  A méh formáját általában egy „fordított körtéhez” hasonlítják. A méh ürege pedig fordított háromszög alakú, amelynek alsó csúcsa a hüvely felé mutat, a másik két csúcsa a petevezetékekben végződik. Tovább

Mobirise

A mióma 

A mióma a méh izomzatából, simaizomsejtekből felépülő jóindulatú daganat. Körülbelül a nők húsz százaléka érintett, és elsősorban termékeny korú nőknél alakul ki, vagyis, húsz éves kortól egészen a menopauzáig jelentkezhet ez az elváltozás.
A tünetek között szerepel többek között az alhasi fájdalom, rendellenes vérzés, gyakori vizelési inger, emésztési problémák. Továbbá a mióma okozhat termékenységi gondokat, meddőséget, vetélést és vérszegénységet is. Kivételesen ritka eset, hogy a mióma rosszindulatú daganattá, leiomyosarcomává változik. Tovább a FEME cikkhez


FME
Mobirise

A mióma kialakulása, diagnózisa

A mióma a termékeny korú nők betegsége. Számos életmódbeli tényező, mozgásszegény életmód, a hormonális egyensúly felborulása is okozhat miómát. " - Dr. Katona Renáta, a FEME nőgyógyász szakértője beszél arról, hogy mi vezet a mióma kialakulásához, és arról, hogy milyen megoldások léteznek a kezelésre.

Mobirise

A mióma típusai, klinikai tünetei

"Azoknak a hölgyeknek is szeretnénk segíteni, akiknek olyan nőgyógyászati betegséggel kell szembenézniük, mely jelentős életminőség-romlást okoz számukra. Miómával például a nők 20-25%-a küzd Magyarországon, és mégis csak kevesen tudják, hogy mit is jelent ez a betegség." - Dr. Katona Renáta, a FEME nőgyógyász szakértője.

Mobirise

Mióma és a terhesség

Bizonyos elhelyezkedési göbök teherbeesési nehézséget jelentenek. Attól függően, hogy hol helyezkednek el a miómagöbök, különböző tüneteket idézhetnek elő. A méh elülső falában lévő göbök a hólyagra gyakorolnak nyomást, gyakori vizelési kényszert okozva. A hátsó fali miómagöbök a végbél nyomástüneteit idézik elő.

"A betegség tabu, néha kirekesztő dolog és nem szívesen beszélünk róla, de ha látunk nyitottságot, akkor könnyebben kiadjuk a problémáinkat. Egy egyesület — pláne ezzel az összetétellel — nagyon sokat segíthet ebben. Egyrészt támogató, másrészt értékközvetítő szerepe van." - Dr. Katona Renáta, FEME alapító tag

Olvassa el az alábbi FEME riportokat is!

Mióma – kell-e a beavatkozás?

A mióma ugyan sosem válik rosszindulatúvá, méretével, elhelyezkedésével megannyi kellemetlenséget, sőt, akár komolyabb problémákat is okozhat. De mikor kell, és biztosan el kell-e távolítani? Dr. Katona Renáta szülész-nőgyógyász, FEME alapító válaszol.

Amikor már a miómát műteni kell
Ugyan korábban a mióma elsődleges, vagyis egyetlen „gyógymódja” a műtét volt, ma már többnyire konzervatív módon kezelhető. Dr. Katona Renáta szülész-nőgyógyász mutatja be a FEME olvasóinak, hogy mikor, milyen beavatkozás a feltétlenül indokolt.

Méheltávolítás – lelkileg és testileg is nehéz élethelyzet
Részleges vagy teljes méh-, illetve a petefészkek eltávolítása – ezek a beavatkozások sokszor a mióma kezelésének legdrasztikusabb típusai. Évtizedekkel ezelőtt szinte csak ez volt a rutineljárás.


A gyógyuláshoz vezető út első lépése, hogy felismerjük a problémát, és tudjuk, milyen lehetőségeink vannak.

Ehhez pedig arra van szükség, hogy legyen egy hely, ahol tabuk nélkül beszélhetünk róla, bátran feltehetjük kérdéseinket, és hiteles választ is kapunk rájuk. A FEME Percek - Tabuk nélkül videókban őszintén beszélünk szakértőinkkel azokról a problémákról, melyek még mindig tabunak számítanak. 

Mobirise

FEME Percek – Tabuk nélkül a miómáról 

Jaksity Kata, a FEME elnöke kérdezi Dr. Katona Renátát és Dr. Vesztergom Dórát, a FEME nőgyógyász szakértőit, hogy milyen összefüggés van a mióma és a meddőség között, mire kell figyelni mióma-érintettség esetén a várandósság során, milyen esetekben szükséges a mióma göbök eltávolítása. Továbbá a videó végén arról mesélnek, hogy miért alakulhat ki a betegség, örökölhető-e a hajlam, milyen környezeti tényezők állhatnak a háttérben, és hogy mit tehetünk a megelőzés érdekében.