free web creation software

Jó tudni – alapvető információk a méhről

A méh, vagy latin szóval uterus, a kismedencében helyezkedik el a húgyhólyag és a végbél között. Körülbelül 7-8 centiméter hosszúságú, 2-3 centiméter vastagságú, 4-5 centiméter szélességű szerv, amelynek a fala leginkább simaizomból áll, és rengeteg ér hálózza be.  A méh formáját általában egy „fordított körtéhez” hasonlítják. A méh ürege pedig fordított háromszög alakú, amelynek alsó csúcsa a hüvely felé mutat, a másik két csúcsa a petevezetékekben végződik. Tovább


Mitől alakulhatnak ki miómák?

Sok genetikai tényező befolyásolja a mióma, miómák kialakulásának lehetőségét. Azonban életmóddal, odafigyeléssel csökkenthetjük ezt a lehetőséget.
A videóban 10 hajlamosító tényezőről van szó, amelyek  miómás elváltozásokhoz vezethetnek.


Mobirise

A mióma 

A mióma a méh izomzatából, simaizomsejtekből felépülő jóindulatú daganat. Körülbelül a nők húsz százaléka érintett, és elsősorban termékeny korú nőknél alakul ki, vagyis, húsz éves kortól egészen a menopauzáig jelentkezhet ez az elváltozás.
A tünetek között szerepel többek között az alhasi fájdalom, rendellenes vérzés, gyakori vizelési inger, emésztési problémák. Továbbá a mióma okozhat termékenységi gondokat, meddőséget, vetélést és vérszegénységet is. Kivételesen ritka eset, hogy a mióma rosszindulatú daganattá, leiomyosarcomává változik. Tovább a FEME cikkhez


Mobirise

FEME - Mióma világnap rendezvény

2022. július 13-án tartotta a Felelősen Magadért Egyesület (FEME) az első Mióma Világnap rendezvényét, ahol szakértők beszélgettek tabuk nélkül a termékeny korú nők negyedének életét megnehezítő miómáról, a betegséggel járó mindennapi nehézségekről, a fizikai, illetve pszichés fájdalmakról, továbbá a test és a lélek egyensúlyának fontosságáról.

Mobirise

Podcast, 2022. 07. 12.

Mióma - Hogyan tovább a diagnózis után?

Dr. Katona Renáta, szülész nőgyógyász, Soltész Krisztina, klinikai szakpszichológus és Rangos Katalin, FEME alapító beszélgetnek arról, hogy milyen lehetőségeik vannak kezelés és teherbeesés tekintetében, ha mióma diagnózisával szembesülünk.

FME
Mobirise

Mindent a miómáról és a kezelési lehetőségekről Podcast, 2022. július

A mióma a méh jóindulatú megbetegedése. Vannak tünetmentes miómák, de sajnos nem ez a gyakoribb, hanem az, hogy különböző életminőség romlást okoz a páciensnek.

Mobirise

Hogyan reagál a mióma az esetleges változókori hormonpótlásra?  Podcast - 2022. július

Ha a menopauzában csökken az ösztrogén mennyisége, az alapvetően pozitívan hat a mióma méretére, tehát csökkenti azt. Emiatt is nagyon fontos az időzítés és a megfelelő hormonpótló megválasztása.

Mobirise

A mióma kialakulása, diagnózisa

A mióma a termékeny korú nők betegsége. Számos életmódbeli tényező, mozgásszegény életmód, a hormonális egyensúly felborulása is okozhat miómát. " - Dr. Katona Renáta, a FEME nőgyógyász szakértője beszél arról, hogy mi vezet a mióma kialakulásához, és arról, hogy milyen megoldások léteznek a kezelésre.

Mobirise

A mióma típusai, klinikai tünetei

"Azoknak a hölgyeknek is szeretnénk segíteni, akiknek olyan nőgyógyászati betegséggel kell szembenézniük, mely jelentős életminőség-romlást okoz számukra. Miómával például a nők 20-25%-a küzd Magyarországon, és mégis csak kevesen tudják, hogy mit is jelent ez a betegség." - Dr. Katona Renáta, a FEME nőgyógyász szakértője.

Mobirise

Mióma és a terhesség

Bizonyos elhelyezkedési göbök teherbeesési nehézséget jelentenek. Attól függően, hogy hol helyezkednek el a miómagöbök, különböző tüneteket idézhetnek elő. A méh elülső falában lévő göbök a hólyagra gyakorolnak nyomást, gyakori vizelési kényszert okozva. A hátsó fali miómagöbök a végbél nyomástüneteit idézik elő.

"A betegség tabu, néha kirekesztő dolog és nem szívesen beszélünk róla, de ha látunk nyitottságot, akkor könnyebben kiadjuk a problémáinkat. Egy egyesület — pláne ezzel az összetétellel — nagyon sokat segíthet ebben. Egyrészt támogató, másrészt értékközvetítő szerepe van." - Dr. Katona Renáta, FEME alapító tag

Olvassa el az alábbi FEME riportokat is!

Mióma – kell-e a beavatkozás?

A mióma ugyan sosem válik rosszindulatúvá, méretével, elhelyezkedésével megannyi kellemetlenséget, sőt, akár komolyabb problémákat is okozhat. De mikor kell, és biztosan el kell-e távolítani? Dr. Katona Renáta szülész-nőgyógyász, FEME alapító válaszol.

Amikor már a miómát műteni kell
Ugyan korábban a mióma elsődleges, vagyis egyetlen „gyógymódja” a műtét volt, ma már többnyire konzervatív módon kezelhető. Dr. Katona Renáta szülész-nőgyógyász mutatja be a FEME olvasóinak, hogy mikor, milyen beavatkozás a feltétlenül indokolt.

Méheltávolítás – lelkileg és testileg is nehéz élethelyzet
Részleges vagy teljes méh-, illetve a petefészkek eltávolítása – ezek a beavatkozások sokszor a mióma kezelésének legdrasztikusabb típusai. Évtizedekkel ezelőtt szinte csak ez volt a rutineljárás.


A gyógyuláshoz vezető út első lépése, hogy felismerjük a problémát, és tudjuk, milyen lehetőségeink vannak.

Ehhez pedig arra van szükség, hogy legyen egy hely, ahol tabuk nélkül beszélhetünk róla, bátran feltehetjük kérdéseinket, és hiteles választ is kapunk rájuk. A FEME Percek - Tabuk nélkül videókban őszintén beszélünk szakértőinkkel azokról a problémákról, melyek még mindig tabunak számítanak. 

Mobirise

FEME Percek – Tabuk nélkül a miómáról 

Jaksity Kata, a FEME elnöke kérdezi Dr. Katona Renátát és Dr. Vesztergom Dórát, a FEME nőgyógyász szakértőit, hogy milyen összefüggés van a mióma és a meddőség között, mire kell figyelni mióma-érintettség esetén a várandósság során, milyen esetekben szükséges a mióma göbök eltávolítása. Továbbá a videó végén arról mesélnek, hogy miért alakulhat ki a betegség, örökölhető-e a hajlam, milyen környezeti tényezők állhatnak a háttérben, és hogy mit tehetünk a megelőzés érdekében. 

Mobirise

Méheltávolítás – Mit tehetsz a gyorsabb felépülésért?

Néhány esetben a mióma miatt, műtéti úton, el kell végezni a méh teljes vagy részleges eltávolítását.
Dr. Katona Renátát a FEME szülész-nőgyógyász szakértőjét kérdeztük.